Joulu on juhlittu, nyt saa jo purnata!

Olen tässä taas sivusta seuraillut ihmisten tapaa hoitaa asioita ja ihmetellyt, miksi monta yksinkertaista ja helppoa käännetään monimutkaiseksi ja vaikeaksi. Koiran elämä on suoraa ja helppoa: joko asia on jotenkin tai sitten se ei ole.  Ihmisten kesken valtapeli ja politiikka ovatkin jotain ihan muuta kuin loogista ja järkevää. Joistakin tulee kuulema takinkääntäjiä. Tarkoittaako se sitä, että takki laitetaan nurinpäin päälle ja kuljetaan vuori päälläpäin sitä kuitenkaan huomaamatta? Vähän niinkuin se sadun kuningas ilman vaatteita.

Vallankahvaan haluavia on näinä päivinä turut ja torit täynnä: vissiin eduskuntavaalit tulossa. Kaikki ovat erinomaisia, elleivät ihan täydellisiä. Erinomaisuutta korostetaan moittimalla toisia (vastaehdokkaita/-puolueita) ja etsimällä epäkohtia, joskus jopa vuosien takaa ja vanhoista tunkioista. Vanhat tunkiot sopivat kaivelun sijaan paljon paremmin kieriskelyyn näin koiran näkökulmasta. Tosin siitä joutuu aina kylpyyn. Eipä toisaalta tekisi pieni ja puhdistava kylpy pahaa näille ehdokkaillekaan.... lähtisi se suurin osa omakehusta päältä pois ja paljastuisi alta oikea ihminen. Mikähän siinä onkin, että ihmiset herkästi korostavat itseään ja edustamaansa tahoamollaamalla ja moittimalla toista. Koiran logiikalla pitäisi se arvostus ja äänestäjät saada sillä, että pistää itsensä likoon, näyttää mitä osaa ja uskaltaa myös paljastaa aitoutensa ihmisenä. Ärsyttää politiikka, vaalit ja populismi. Onneksi minulla ei ole äänioikeutta!

Jos minä olisin eduskuntavaaliehdokas, niin puhuisin sellaista kieltä, että jokainen sitä ymmärtäisi. Meillä koirilla on noutokapulat, teillä ihmisillä kapulakieli, jota eivät ymmärrä kuin poliitikot ja virkamiehet. Kapulakielellä ei yleensä sanota mitään tärkeää, sillä vain kierrellään asiaa ja ollaan ilmaisematta vedenpitävää mielipidettä. Talouskapulakieli on vielä tavallista kapulakieltäkin vaikeaselkoisempaa. Meillä koirilla se vaikeampi on metallinen noutokapula, kerrassaan ilkeän tuntuinen suussa.... suorastan hampaita vihlova. Ei tämä suomenkieli mitenkään vaikeaa ole ja sanavarastokin riittää vallan mainiosti kertomaan asiat niin, että ne ymmärtää beaglekin. Koirien kesken kommunikaatio on hyvin suoraviivaista ja selkeää, ei ole juurikaan varaa eikä vaaraa tulla väärinymmärretyksi. Minua hurjasti paljon hämmästyttää, miksi poliitikko haluaa tulla väärinymmärretyksi tai kokonaan eiymmärretyksi. Mitenkä sitä sitten ihminen voi äänestää tyyppiä, jota ei ymmärrä. Missä tässä on logiikkaa? Ärsyttää pilipalipuhe, vaalit ja politiikka. Onneksi puhun koiraa.

Vaaliärsytys saattaa kivuta huippuunsa vielä tässä talven aikana. Saas nähdä tuleeko rotujärjestön keväisissä valinnoissa vaaleja vai sujuuko kaikki perinteiseen, ennaltasovittuun tyyliin. Olen kyllä kuullut, että jotkut kerran poikkesivat kirjoittamattomista säännöistä ja saivat aikaan hämmennystä.... Toisaalta onko se niin huonokaan asia, jos joskus ravistelee järjestelmää vähän? Vähän niinkuin puistelisi vuosikausia kuivanutta riepua: pölyt pois, kuivuneet rypyt suoriksi ja vaikka pari uutta vekkiä! Miltähän nuo eduskuntavaaliehdokkaat näyttäisivät pienen puhdistavan pöläytyksen jälkeen? Saattaisi jopa virkistää ja vähentää äänestäjien vaaliärsytystä. Ärsyttää hyvävelijärjestelmä ja paikalleenpysähtyneisyys. Onneksi olen koira! Tai paremminkin: onneksi olen beagle -enemmän kuin pelkkä koira!

 

10647055_971311389552077_170397529934639