Korttipelitermejä... tiedättehän!

Koiralaumassa on reilu peli, puhun nyt KOIRAlaumasta ilman ihmistä. Säännöt ovat selkeät ja niitä noudatetaan -tai tapellaan ja lopulta noudatetaan. Niin se on, ei mene tilanteet sökönä. Mitenkä sitten ihmiset osaakin tehdä yksinkertaisista asioista vaikeita.... ajatellaan, että meneehän tämä sökönä kuitenkin, ei puututa vaan annetaan olla, kun aina ennenkin on mennyt. Entäs, jos ei menekään? Jos sattuukin sellainen peli eteen, että kortit katsotaan loppuun asti... 

Koiralaumassa eläminen vaatii sopeutumista: pitää osata katsoa tilanteita vähän toisenkin näkövinkkelistä. Arvostus ansaitaan, sitä ei oteta vallalla ja voimalla. Laumanjohtajaksi valikoituu aina vahva ja oikeudenmukainen yksilö, joka ei hallitse väkivallalla vaan viisaudella. Pyrkyreillä ja oman edun tavoittelijoilla ei koiralaumassa ole sijaa. Valta on arvostettua ja sitä käytetään tarvittaessa, harkiten. Ei omien oikkujen ja mielentilan perusteella. Surullista on ollut seurata sivusta ihmisten tapaa toimia.... teillä olisi paljon oppimista meiltä koirilta, välttyisi moni riita ja paha mieli!

Valtaa ihmislaumoissa käyttävät usein tyypit, joiden ei pitäisi olla vallankäytön kanssa missään tekemisissä. Yhtä usein tämä myös siunataan antamalla pelin mennä sökönä: hiljaisesti hyväksytään alistaminen ja epäoikeudenmukainen kohtelu -se kun on aina ollut näin ja tulee aina olemaan näin. Valitettavan usein tämä valta kohdistuu sellaisiin ihmisiin, joilla ei ole uskallusta tai edes mahdollisuutta puolustaa oikeuksiaan. Heikkoja, erilaisia, erikoisia tai hankalaan asemaan alistettuja on helppo sortaa vallalla. Oikeuksien vaatiminen kun tahtoo kostautua tavalla tai toisella. Sanokoon laki mitä tahansa. Ihmisillä on sentään kirjoitetut lait, meitä koiria sitoo perinteiset laumakäyttäytymisen kirjoittamattomat, mutta kaikkien tuntemat lait.

Paljon asioita seuraavana beaglena väitän, että lähes jokaisessa laumassa eli yhteisössä (oli se työ- tai joku muu yhteisö) löytyy tyyppi, joka haluaa ja pääsee vallankäyttäjäksi keinolla millä hyvänsä. Hän on taitava manipuloija, mielistelee itselleen tärkeitä henkilöitä ja perustelee useimmiten tahtonsa "faktoilla". Hän on hyvä, ellei paras, mielestään. Hän valehtelee, liioittelee, pelottelee, mielistelee, pokkuroi ja sitä rataa... hän haalii lähelleen ihmisiä, jotka hän saa lähes palvomaan itseään. Hän ei elä ilman hoviaan ja hovi ruokkii hänen valtaansa. -Ja aina joku menee tähän ansaan. Hoveineen hän vallankäytöllä alistaa sellaisia, joista hän ei syystä tai toisesta pidä. Ja syyksi riittää ihan vaan pärstä -tai se, että on "huonompi ihminen". Tai pahimmillaan se, ettei joku suostu alistumaan hänen valtansa alle. Tälle tyypille on kai joku nimityskin... Koirissa taudinkuvaa ei juurikaan esiinny (ihmeelliset ovat ihmisaivot).

Kun tällainen tyyppi pääsee valtaan tai edes sen syrjään kiinni, on lauman kohtalo sinetöity: häntä ei vastusteta! Tai jos vastustetaan, niin perästä kuuluu *kele! Ja yleensä tilanteet menee sökönä, muu lauma alistuu, hiljaisesti hyväksyy, pelkää. Eipä vetelisi tällainen peli koiralaumassa! Se olisi kukkoilija kohtalaisen kipakkaa vauhtia pötkimässä pakoon -vaihtoehto sattaisi vähän sattua. Meillä ei pelit mene sökönä! Eikä pitäisi ihmislaumoissakaan mennä. Entäs, jos tulisikin joku, joka ei antaisikaan mennä sökönä? Katsottaisi kortit loppuun asti!IMG_4695-normal.jpg